De levada’s van Rebeiro Frio

We gingen vandaag voor de laatste dag met onze huurauto op stap. Het in het binnenland gelegen Rebeiro Frio was ons einddoel.

In Rebeiro Frio is een kleine forellenkwekerij gevestigd. Hier zijn ook de uitgestrekte oerwouden te vinden die zo kenmerkend zijn voor Madeira.

Kaart-3b

De totale reis heen en terug was slechts 51 km, maar alles bij elkaar hebben we er een paar uur over gedaan. Dit kwam met name doordat we continu bergop, bergaf gingen, met de bekende haarspeldbochten. Het was met stip de meest pittige autoreis die we deze vakantie gemaakt hebben.

In de kwekerij zijn verschillende bakken waarin de forel zich bevind. In elke bak worden ze een stukje groter. Als ze ongeveer 40 centimeter zijn gaan ze naar het naastgelegen restaurant of ze worden uitgezet in het wild. In de kwekerij worden meer dan 200.000 vissen per jaar gekweekt.

Forellen1 Forellen2 Forellen3

We maakten een korte wandeling langs een levada. Dit zijn irrigatiekanalen die overal op Madeira aangelegd zijn. Ze lopen rond de bergen, waardoor er nooit veel hoogteverschil is en je altijd weer op hetzelfde punt uitkomt. Ze zijn om die reden erg populair bij wandelaars.

Levada1

Het regenwoud in de omgeving had haar naam iets te letterlijk genomen vandaag. Heel veel woud maar ook heel veel regen. Daarom hebben we de volledige tocht van 11 km niet helemaal voltooid.

Levada2

Levada3

We hebben natuurlijk wel het restaurant naast de forellenkwekerij even getest. Ze bleken hier smakelijke forel te serveren, zowel gekookt, gestoomd als gegrild.

Forel op bord

Dat we hoog zaten was te merken aan de temperatuur. Het was hier 11 graden celsius, terwijl het bij ons hotel 24 graden is! Een verschil van 13 graden op een paar kilometer.

Op de terugtocht gingen we via Monte, wat een stuk korter was. De wolken die we daar steeds boven de bergen zagen hangen, waren van dichtbij echter een stuk minder mooi: we zagen letterlijk geen hand voor ogen meer.

Mist

Mist2

Gelukkig kwamen we na een half uurtje voorzichtig navigeren door de mist, weer terug in de bewoonde wereld.

Mistig dorp

2 Reacties

  • Door Herma, September 18, 2013 @ 6:27 pm

    Hoi Jer en Annemarie,
    Tjonge zomaar een hele vis op je bord met kop en staar! Dapper hoor. Ik dacht dat ik de enige liefhebber was.
    Mams

  • Door Jeroen Derwort, September 20, 2013 @ 10:43 am

    De forel was heerlijk! Alleen altijd jammer dat er zoveel graatjes inzitten.

Andere links naar dit artikel

Plaats een reactie