Porto Santo

Op 50 kilometer van Madeira ligt nog een eiland: Porto Santo. Het is mogelijk om met een veerdienst uitstapje naar dit kleine eiland (42 km2) te maken. We moesten daarvoor vroeg op want de boot vertrok stipt om 8:00 uur.

Na de overtocht van ruim 2 uur kregen we een korte rondleiding op het eiland door een lokale gids.

Zandstrand boven

We leerden dat Porto Santo het gouden eiland wordt genoemd. Niet omdat er goud te vinden is, maar omdat het er bijna nooit regent. Het zand, dode gras en de vetplanten geven het eiland de gele kleur die de ontdekkers aan goud deed denken.

Bij een uitzichtpunt zagen we een aantal kenmerkende molens, die het graan maalden dat in lang vervlogen tijden op het eiland werd verbouwd.

Molens

De kustlijn van Porto Santo heeft één groot voordeel ten opzichte van die van Madeira. Hier is namelijk een lang geel zandstrand te vinden, wat de kust een stuk toegankelijker en aangenamer maakt. Vandaar dat Porto Santo, ondanks het kleine oppervlak, toch kan rekenen op de nodige belangstelling van toeristen.

Strand

Onze gids was overdreven enthousiast over alle triviale voorzieningen op Porto Santo, zoals het vliegveld, hotels, voetbalvelden en een golfbaan. Ze deelde deze niet bijster interessante informatie in vijf talen met ons en dreef hierin zover door dat ze het belangrijkste erfgoed van het eiland vergat te vermelden: het Columbushuis.

Columbushuis

Gelukkig hadden wij ons huiswerk gedaan en wisten we dat het huis van Columbus op Porto Santo ligt. In dit huis uit de zestiende eeuw heeft Christoffel Columbus gewoond, de ontdekker van Amerika, in hoogst eigen persoon. Een bezoekje waard natuurlijk vanwege de historische waarde.

Het huis was verbouwd tot een klein museum met wat artefacten uit de tijd van Columbus. Zijn ei was er overigens niet bij.

Boek

We verbleven nog een paar uurtjes op het strand om te genieten van de zon en de zee.

Strandje

Biertje

Om 19:00 uur vertrok de veerboot weer terug naar Madeira. Dit eiland had geen verpletterende indruk op ons gemaakt. Maar wie louter op zoek is naar een mooi strand kan hier wel aan zijn trekken komen.

8 Reacties

 • Door Herma, September 21, 2013 @ 5:57 pm

  Hoi Jer,
  Columbus was toch een Portugees. Grappig dat hij na zijn avonturen op zee op zo’n klein eiland is gaan wonen.
  Als er molens staan voor graan mpet het daar vroeger toch natter geweest zijn.
  Wel lekker relaxen voor jullie op zo’n eilandje.
  Mams

 • Door Jeroen Derwort, September 22, 2013 @ 9:32 am

  Ja ik dacht eerst ook dat Columbus een Portugees was, tot ik dit had gevonden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Christoffel_Columbus#De_afkomst_van_Columbus

  Blijkbaar is zijn afkomst nogal in nevelen gehuld… maar inderdaad apart dat hij zo’n klein eilandje koos om te gaan wonen. Wellicht had hij er een schip voor anker liggen.

 • Door Trudy, March 18, 2015 @ 5:48 pm

  Hoi, wij gaan dit jaar naar madeira wij zijn niet zo’ n autorijders. Weet jij iets over bussen of hebben de hotels shuttlebusjes om je naar wandelgebieden te brengen?

 • Door A&S, February 27, 2016 @ 7:29 am

  Hey Jeroen,
  Het plaatje dat je als achtergrond gebruikt hebt, is dat ook Madeira? En zo ja: weet je dan toevallig waar het genomen is? Dank!
  S&A

 • Door Jeroen Derwort, February 28, 2016 @ 5:56 pm

  Hi S&A,

  Ja, het is Madeira. Ik heb de foto niet zelf genomen helaas, maar van Google Images gehaald. Madeira is erg bergachtig, dus ik zou niet durven zeggen waar de foto precies genomen is.

 • Door Luc Cant, December 19, 2016 @ 4:09 pm

  Beste Jeroen
  Mooi reisverslag !
  Met vriendelijke groeten,
  Luc Cant

 • Door Luc Cant, January 17, 2017 @ 9:08 pm

  Hey Jeroen en S&A
  De foto die Jeroen gebruikt heeft voor de achtergrond is genomen aan de Noordkust van Madeira, ik denk het dorp Seixal.
  Met vriendelijke groeten
  Luc Cant

 • Door Jeroen Derwort, January 17, 2017 @ 9:14 pm

  Dank @Luc voor je toelichting.

Andere links naar dit artikel

Plaats een reactie